Забележителности

Етрополе – град с вековна история и традиции. Град, разположен в полите на Стара планина, с над 2500 - годишна история. Възниква през VII-VI в. пр.н.е.

 

Етрополски водопад

 

Водопада “Варовитец” е български природен феномен, който впечатлява със своето величие и красота. Височината му е около 15 метра. Водата се спуска на няколко тераси в коритото на р. Малки Искър. Намира се в непосредствена близост до Етрополският манастир "Света Троица" – един от най-големите в България, разположен на тераса, изваяна от водопада. През пролетта, след дъждовете, водопада е най-пълноводен и внушителен, а през зимата - замръзва ефектно с красиви ледени висулки.

 

Манастир Света Троица

 

 

 

Етрополският манастир е основан в средновековието. Името му се свързва със св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила. През 16 и 17в. Етрополския манастир е едно от най-важните книжовни и просветни средища в България. Там възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Творили са много съставители на църковни сборници, художници и др. Известни сред тях са и мената на йеромонаси Рафаил, Данаил, граматик Бойчо, дякони Драгул, Йоан, даскал Дойо. В манастира са написани десетки ръкописни книги, рисувани ръчно, украсени с орнаменти, букви, концовки и др. ( "Евангелие" от 1577 г., "Пролог за месеците" от 1602 г., няколко евангелия от 17в. и др.) През 1858 г. игуменът Хрисант намерил в развалините на църквата плоча с надпис, указващ годината на основаването на обителта - 1158 г., която плоча е вградена в основите на сегашния манастирски храм. Васил Левски е бил посетител на манастира. Запазено е скривалището му, приготвено от Хрисант за него.

 

Исторически музей

 

Историческият музей в гр. Етрополе е открит през 1958 год. в сградата на Килийното училище, в двора на църквата „Свети Георги”. През 1968 г. в реставрираната сграда на бившия Конак се открива нова експозиция на музея. Сегашната експозиция на Исторически музей е изцяло обновена през 1992 г. Представя богатото културно–историческо наследство на общ. Етрополе в 10 експозиционни зали: 1. Етнография, 2. Археология, 3. Занаяти ХVІв.-ХVІІ в., 4. Занаяти ХVІІІв.-ХІХ в., 5. Занаяти ХІХ в.-ср. ХХв., 6. Просветно дело, 7. Етрополска калиграфско-художествена школа от ХVІІ в., 8. Национално-освободителни борби, 9. Видни местни етрополци и 10. Дарителство. Показани са над 1000 културни ценности, много фотографии и документи.

 

Часовникова кула

 

Часовниковата кула е изградена е от майстор Тодор през 1710 г. Висока е 20 метра. Използвана е за наблюдателница и отбранителна кула. През 1821 година е снабдена с часовников механизъм и е превърната в часовникова кула. Обявена е за архитектурен паметник на културата.