Допълнителни услуги

Урок по родолюбие

Екскурзия до с. Лопян с посещение на Къщата на занаятите. Целта е запознаване с историята и бита на нашите предци, стари занаяти и традиции типични за нашия регион. Гостите ще имат възможност да опитат стари традиционни български ястия и да се потопят в атмосферата на селския бит и култура.

 

Разходка до манастира „Св. Троица”

 

Разходка до манастира „Св. Троица” с обяд – барбекю на открито. Там ще се организират спортни и забавни игри.

 

Етрополският манастир известен още с името "Варовитец" (заради варовиковия камък, с който е изградена манастирската църква) е основан още в средновековието ( 1158г.). Преданието свързва възникването на обителта с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила.

 

През 16 и 17в. Етрополския манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина. Известни са имената на йеромонах Рафаил, граматик Бойчо, дякон Драгул, дякон Йоан, даскал Дойо, йеромонах Данаил и др. В манастир са написани десетки ръкописни книги украсявани с рисувани заглавия, страници, букви, орнаментирани винетки, концовки и др. Такива са "Евангелие" от 1577г., "Пролог за месеците" от 1602г., няколко евангелия от 17в. и др.

 

Поменика на Етрополския манастир е започнат през 1648г. и е попълван чак до 19в. От него разбираме за обновяването на манастира през 1683г. по времето на игумен Михаил. При строежа на днешната църква "Св. Троица" през 1858г. тогавашния игумен Хрисант намерил в развалините на старата църква плоча с надпис, в който фигурирала годината на основаването на обителта - 1158г. Плочата била вградена в основите на новопостроеният храм.

 

Неведнъж Етрополският манастир е бил посещаван от Васил Левски, като дори е запазено скривалището на Апостола.

 

Kонна езда

 

По заявка могат да бъдат организирани уроци по конна езда в конна база „Болкан Хорсис”.